TOGÜ’de Atatürk’ü anlatan konferans

11.11.2020
710 kez OkunmuÅŸtur.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 82. yıl dönümünde Tokat GaziosmanpaÅŸa Üniversitesinde düzenlenen törenle anıldı

TOGÜ Rektörlük binası Atatürk Anıtı önünde gerçekleÅŸen anma töreninde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Süha ParlaktaÅŸ Atatürk Anıtına çelenk sundu. Anma töreni 2 Dakikalık Siren sesiyle birlikte İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu. Akabinde ise “Vefatının 82. Yıl Dönümünde Mustafa Kemal Atatürk`ü Anlamak Konferansı” gerçekleÅŸtirildi.

15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda gerçekleÅŸen konferansa Garnizon ve 48.Piyade Alay Komutanı Piyade Albay Ayhan Ocak, Rektör Prof. Dr. Bünyamin Åžahin, Rektör Yardımcıları, akademik ve idari personel katıldı.

Konferansa Fen Edebiyat Fakültesi öÄŸretim üyeleri Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmet Türkmen ve Dr. ÖÄŸretim Üyesi Yunus Emre Tekinsoy konuÅŸmacı olarak katıldı.

ATATÜRK VE MİLLİ İRADE

Prof. Dr. İsmet Türkmen, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni Kuran İrade: Atatürk ve Milli İrade” konusunda bir sunum gerçekleÅŸtirdi. Türkmen yapmış olduÄŸu sunumda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatından kesitler sunarak deÄŸerlendirmelerde bulundu. Türkmen konuÅŸmasında, “Köylüsüyle, ÅŸehirlisiyle, din adamlarıyla, esnafıyla bir mücadele gerçekleÅŸtirdik ve bu mücadele nihayetinde Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediÄŸi gibi payidar kalacak olan Cumhuriyetimizi hayata geçirdik” dedi. Türkmen konuÅŸmasında, Cumhuriyete giden yolda 7 safhadan, Mustafa Kemal’in düÅŸünce dünyasında etkili olan eÄŸitim ve askeri hayatından, Atatürk’ün Cumhuriyet kavramına yüklediÄŸi anlamdan bahsederek Mustafa Kemal’in düÅŸünce dünyasında ve siyasi kültürünün temelinde halk iradesinin oldukça önemli bir noktada olduÄŸunu vurguladı. Türkmen, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatından anekdotlara da yer vererek konuÅŸmasını sonlandırdı.

ATATÜRK MÜCADELE ADAMIYDI

Dr. ÖÄŸretim Üyesi Yunus Emre Tekinsoy yapmış olduÄŸu sunumda, Mustafa Kemal PaÅŸa’nın 37 yaşında Samsun’a çıktığını, 41 yaşında Vatanı kurtardığını, 42 yaşında devleti kurduÄŸunu ifade ederek memleketi düzlüÄŸe çıkarmak için büyük atılımlar yaptığını ve mücadeleler verdiÄŸini belirtti. Tekinsoy yapmış olduÄŸu konuÅŸmada, Atatürk’ün kiÅŸilik özelliklerinden bahsederek Atatürk’ün özgürlüÄŸüne düÅŸkünlüÄŸünden, mücadele adamı olduÄŸundan, gururuna düÅŸkünlüÄŸünden bahsederek Atatürk’ün kiÅŸilik özelliklerinden asla taviz vermediÄŸini vurguladı. Tekinsoy konuÅŸmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara bakış açısından, vefakâr ve iyi bir arkadaÅŸ oluÅŸundan, giyimine özen gösteriÅŸinden, yemek zevkinden, sanat ve müzik zevkinden de bilgiler aktardı. Tekinsoy konuÅŸmasında, Mustafa Kemal’in aynı zamanda halkın içinde olan ve halkıyla bütünleÅŸmiÅŸ bir devlet adamı olduÄŸunu ifade etti. Tekinsoy konuÅŸmasını, 82 yıl önce Tokat’ta yapılan Atatürk’ü anma töreninden bahsederek ve o döneme ait olan fotoÄŸraflara yer vererek sonlandırdı.

 

RESİMALTI: Konferans sonrası Garnizon ve 48.Piyade Alay Komutan Piyade Albay Ayhan Ocak ve Rektör Prof. Dr. Bünyamin Åžahin tarafından Prof. Dr. İsmet Türkmen ve Dr. ÖÄŸretim Üyesi Yunus Emre Tekinsoy’a teÅŸekkür belgesi takdim edildi.

  • Etiketler :
  • -
FACEBOOK YORUMLARI
Eklenme Tarihi : 11.11.2020
Güncelleme Tarihi : 11.11.2020